Заболеваемостта се увеличава. Едновременно циркулират голям брой вируси. Доскоро COVID -19

...
Заболеваемостта се увеличава. Едновременно циркулират голям брой вируси. Доскоро COVID -19
Коментари Харесай

Проф. Христова: COVID още дава усложнения, хората не се лекуват правилно

Заболеваемостта се усилва. Едновременно циркулират огромен брой вируси. Доскоро COVID -19 беше най-честото заболяване, само че през последните дни грипът вид А H1N1 набра скорост. Разпространява се измежду млади и остарели и това ще се задълбочава. Няма нищо обезпокоително от позиция на това, че е всекидневно за сезона и не е нищо по-различно от миналогодишния грипен сезон. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. доктор Ива Христова в студиото на " Денят ON AIR ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32917
Тя посочи, че няма значителен напън към лечебните заведения, но все още се чака пикът на грипната циркулация в края на януари, а по-късно и гладко понижаване на заболелите.

" И януари и февруари ще бъдат с значителен брой случаи. COVID -19 се кара по-тежко, тъй като е редовно заболяване, само че с годините SARS ковид много се промени, облекчиха се признаците. Вече се изкарва съвсем като грип с няколко дни у дома. Има измама, тъй като COVID засяга целия организъм, дава късни затруднения. Остана си подло заболяване. Неглижира се регистрацията, а тя идва от това, че хората не се тестват, а би трябвало да го създадат, тъй като лекуването е друго ", прикани доктор Христова.

Специалистът посочи, че при грип е значимо в точния момент да се одобряват нужните лекарства, тъй като това блокира размножаването на вируса и стопира клиничната симптоматика.

" Бързите проби са налични, сами си ги вършим, само че би трябвало да знаем, че те хващат, когато има повече вирус, т.е. има вид за подправено негативни проби. С PCR се хваща и минимално количество вирус. Важно е да знаем какво лекуваме ", изясни шефът на НЦЗПБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ някои противовирусни лекарства могат да се употребяват и превантивно с по-малка доза, когато към нас има заболели от грип и имаме непосредствен контакт. Тя изясни и какви са затрудненията след изкаран COVID -19.

" Ако постоим у дома, рискът от тях е по-малък. Поне седмица би трябвало да лежим, с цел да избегнем утежняването и късните затруднения. Късните затруднения са при всеки четвърти пациент и са свързани с нарушавания на микроциркулацията, с микротромбози в съдовете и всеки орган може да даде такива затруднения ", съобщи доктор Христова.

COVID-19 е отслабил интензивността си, само че към момента дава тревога, безпокойствие, бодърствуване и пневмонии, уточни тя.

" В първите няколко дни можем да се опитаме сами, можем и по телефона да контактуваме с доктор. При една част от хората това взема решение казуса, само че има случаи с затруднения. Когато забележим, че лечението не води до усъвършенстване, би трябвало да се обърнем към доктор. Много от случаите протичат с кашлица. Антибиотик би трябвало да даваме, когато подозираме бактериална зараза и в никакъв случай при започване на вирусна зараза ", даде образец експертът.

Д-р Христова разгласи, че в страната ни няма потвърдени случаи на морбили, само че акцентира, че в Европа циркулацията се ускорява. 

" Пробив може да се случи ", добави тя. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР